Slacht ja of nee

Het is wettelijk verplicht om een verklaring op te nemen met “wel / niet geschikt voor slacht voor humane consumptie van paarden” (verordeningen waarin dit vermeld staat zijn te vinden op de website van RVO). Dit dient geregistreerd te worden in de databank van IKB Nederland. Zo bepaal je zelf wat er met je paard gebeurt als hij komt te overlijden.

Er is in het verleden door een aantal paardenhandelaren gesjoemeld met paspoorten, liet de overheid ons weten. Hierdoor zijn er paarden geslacht van eigenaren die hadden aangegeven dat ze niet wilden dat hun paard geslacht werd. Nadat ze hun paard hadden verkocht kwamen ze erachter dat dingen niet goed vastgelegd waren en het paard toch geslacht was. Dit soort praktijken is verleden tijd als je paard geregistreerd staat bij IKB Nederland. De gegevens in de database van IKB Nederland worden ingezien door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) voordat een paard wordt geslacht. Pas als er in de database is aangegeven dat het paard geslacht mag worden geeft NVWA toestemming aan de slachterij. Op deze manier weet je zeker dat je paard niet geslacht wordt, ook niet wanneer hij is verkocht aan iemand anders.

De dierenarts die gekoppeld is aan jouw paard dient ervoor te zorgen dat er in de database is aangegeven of het paard geschikt is voor humane consumptie. Hiervoor dienen zowel de paardeneigenaar als de paardendierenarts een account te hebben bij IKB Nederland. De paardeneigenaar registreert het paard en de eigendomsgegevens in de database. Alle gegevens in de database worden verstrekt aan de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO). Slachterijen met een inlog account bij RVO kunnen de gegevens eveneens raadplegen en zien of een paard geslacht mag worden voor menselijke consumptie .

Op deze wijze is er een sluitende borging voor de paardenhouder, de individuele paardeneigenaar, de dierenarts en de overige partijen in de keten. De verschillende partijen in de keten kunnen een Mijn IKB Nederland account aanvragen om de gegevens in te zien.