Published On: 26 maart 2021

Gevolgen van afmelding ketenregisseur voor het Beter Leven keurmerk

Als deelnemer aan het Beter Leven keurmerk bent u verplicht te allen tijde een ketenregisseur te hebben. Nu komt het wel eens voor dat bedrijven wisselen van ketenregisseur, stoppen met hun bedrijf, of hun ketenregisseur stopt. In deze gevallen dient de ketenregisseur het bedrijf af te melden in het portaal van Stichting Beter Leven keurmerk. Maar let hier bij goed op! Heel vaak meld de ketenregisseur het bedrijf af, zonder overleg met de varkens- of rundveehouder. Op het moment dat de afmelding gedaan is, word het bedrijf per direct van het register van Stichting Beter Leven keurmerk gehaald. Dat betekent dan ook dat het bedrijf niet meer gecertificeerd is voor het Beter Leven keurmerk, en problemen krijgt met zijn afzet naar de slachterij. Ook als vleesvarkenshouder dient u bij elke aanvoer te checken of de vermeerderaar van de biggen nog voldoet aan het Beter Leven keurmerk.

Helaas gebeurt dit te vaak, en hebben deze acties grote gevolgen voor de varkenshouders. Denk aan de financiële gevolgen, afnemende varkensbedrijven die moeten worden uitgesloten doordat zij geen Beter Leven waardige biggen hebben afgenomen, etc.

Houd dus goed in de gaten wanneer u gaat wisselen van ketenregisseur, gaat stoppen met uw bedrijf, of wanneer uw ketenregisseur gaat stoppen, dat u niet te vroeg afgemeld wordt door uw ketenregisseur. Zorg er altijd voor dat uw nieuwe ketenregisseur u optijd weer aanmeld.