Gezelschapsdieren

DIERPLATFORM:

de beste registratie van uw gezelschapsdier

Chip en registreer je dier!
Helaas zijn er nog altijd veel huisdieren die niet gechipt of niet (goed) geregistreerd zijn. Deze dieren zijn daardoor erg moeilijk te herenigen met hun eigenaar. Denk aan geschrokken honden, katten die de weg kwijt zijn of ontsnapte konijnen. Deze dieren komen via de dierenambulance in asiels. Helaas zijn de eigenaren vaak niet te vinden, omdat de dieren niet gechipt, niet geregistreerd, of omdat de registratiegegevens verouderd zijn.

Voorkom dat u en uw dier elkaar op deze manier kwijt raken: laat uw dier chippen en zorg voor een goede registratie!

Wanneer moet u uw hond identificeren en registreren?
Een pup moet binnen 7 weken na de geboorte gechipt en binnen 8 weken geregistreerd zijn bij een aangewezen databank zoals het DIERPLATFORM. Deze registratie is een wettelijke verplichting uit het “Besluit identificatie en registratie van dieren”.  U als houder van een hond moet voldoen aan een aantal zaken voor de identificatie en registratie:

  • U zorgt ervoor dat uw pup binnen 7 weken na de geboorte wordt geïdentificeerd met een chip.
  • U registreert uw pup binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank.
  • U geeft alle wijzigingen door aan de databank. Denk daarbij aan het overlijden van uw hond of een verhuizing.
  • Voor import honden zijn er aparte verplichtingen. Let wel op dat u altijd een gechipte hond die geregistreerd is met een bijbehorende paspoort aanschaft.

Doelstelling van de overheid van het registreren.
Met het chippen en registreren van alle pups worden misstanden in de hondenfokkerij voorkomen. Het verbeteren van het welzijn van honden is voor RVO (Rijksdienst van Ondernemend Nederland) een belangrijk onderdeel van de I&R registratie. Met de geregistreerde gegevens in de aangewezen databanken is er een nog betere borging wie de eigenaar van de hond is. De helpdesk van IKB Nederland kan u informeren over de identificatie en registratie van honden in de aangewezen databank DIERPLATFORM.

Uw hond kwijt of een hond gevonden?
Naast de wettelijke verplichting is de identificatie en registratie van uw hond is het voor uzelf heel belangrijk dat uw hond goed geregistreerd staat. Stel u bent uw hond kwijt, middels deze registratie kan het chipnummer gemakkelijk in onze landelijke databank worden aangemerkt als verloren of gevonden. Op deze manier helpen wij u als baasje om u weer snel te herenigen met uw hond.

Waarom moet ik mijn kat identificeren en registreren?
Het chippen van katten in Nederland is niet verplicht. Toch is het wenselijk om er voor te zorgen dat uw kat geïdentificeerd wordt met een chip en dat de chip juist geregistreerd is. Jaarlijks worden ruim 38 duizend katten als vermist opgegeven. Hiervan komen er veel katten in het asiel terecht. Meer dan de helft hiervan zijn katten die niet gechipt zijn of waarvan de registratie niet juist is bijgehouden. Van alle vermiste katten komt in slechts 15 procent van de gevallen de eigenaar in beeld, dankzij een goed geregistreerde chip.

Ook wanneer uw kat een binnenkat is, is het verstandig om uw dier te laten identificeren met een chip. Mocht uw kat toch toevallig alleen buiten komen, is de kans klein dat hij de weg terugvindt. Het oriëntatie vermogen van binnenkatten is veel minder goed dan van buitenkatten. Juist de ontsnapte binnenkatten hebben dus meer moeite met het terugvinden van hun thuis en gaan eerder zwerven.