Published On: 11 december 2020

Het gemak van de digitaal invulbare welzijnscheck voor varkenshouders

In het productievoorwaarden reglement IKB Nederland varkens is de welzijnscheck definitief opgenomen vanaf 1 januari 2021. De NVWA controleert al of iedere varkenshouder ook in 2020 de welzijnscheck heeft ingevuld. IKB Nederland heeft het voor u als deelnemer gemakkelijk gemaakt door de antwoorden digitaal invulbaar te maken meteen als u het document opent. Bij de volgende IKB Nederland varkens inspectie zal de inspecteur controleren of de checks op uw bedrijf zijn ingevuld.

Wij weten dat het best wel wat tijd vraagt om dit goed in te vullen, maar horen ook van varkenshouders terug dat het een meerwaarde heeft en er ook nuttige zaken uit naar voren kunnen komen. Vaak vullen varkenshouder de welzijnscheck samen met iemand anders in, een medewerker of een bedrijfsadviseur.

Het is onjuist dat u dit moet doen via de POV zoals sommige adviseurs aangeven. Juist door het in te vullen in uw portaal van IKB Nederland heeft u altijd uw checklisten paraat bij een Inspectie. Het is juist heel handig dat u uw documenten in uw portaal centraal geregistreerd heeft. Dit jaar is weer gebleken dat de varkenshouders die in hun portaal hun documenten hebben ingevuld, tijdens een telefonische inspectie veel minder tijd kwijt waren met het administratieve deel.

Als u de welzijnscheck nu invult, heeft u bij de volgende inspectie minder tijd nodig en kunt u deze checklist invullen wanneer het u zelf past.