Paardenhouder / eigenaar

In de paardenhouderij hebben we te maken met twee type mensen: de paardenhouder en de paardeneigenaar. Maar, wat is het verschil nou eigenlijk?

 

Paardenhouder

De paardenhouder is degene die in het bezit is van de paardachtige of belast is met het houden van de paardachtige. Dus, heeft u bijvoorbeeld een pensionstal dan bent u de houder van alle paarden die op uw locatie zijn gehuisvest, inclusief de paarden die niet van u zijn.

Het is wettelijk verplicht om als paardenhouder in het bezit te zijn van de paspoorten van alle paarden die u houdt. Met een account bij IKB Nederland (link naar inlog) kunt u gemakkelijk online bij de gegevens van de geregistreerde paarden.

 

Paardeneigenaar

De paardeneigenaar is degene die het eigendomsrecht over de paardachtige bezit. Dus, heeft u het paard gekocht en staat het geregistreerd op uw naam, dan bent u de eigenaar.

Als paardeneigenaar kunt u uw paard registreren bij IKB Nederland. In de database van IKB Nederland worden alle gegevens rondom uw paard bijgehouden, zoals identificatiegegevens van het paard, eigendomsgegevens en gezondheidsgegevens. Met een account bij IKB Nederland (link naar inlog) zijn al deze gegevens online in te zien.

 

 

 

Als u paardenhouder bent hoeft dit niet te betekenen dat u paardeneigenaar bent. U kunt bijvoorbeeld een pensionstal hebben waar alleen paarden van andere mensen staan. U bezit dus zelf geen paarden. Als paardeneigenaar hoeft u geen paardenhouder te zijn. Wanneer u een paard heeft gekocht en deze bij een pensionstal neerzet, dan is de pensionstalhouder de paardenhouder en bent u alleen de paardeneigenaar. Heeft u uw gekochte paard aan huis staan, dan bent u zowel paardeneigenaar als paardenhouder.