Over IKB

IKB Nederland is een kwaliteitskeurmerk “van boeren, voor consumenten”, wat garandeert dat het vlees op betrouwbare, oer-Nederlands en geborgde wijze wordt geproduceerd “van boeren, voor consumenten”. Consumenten welke IKB Nederland gecertificeerd vlees kopen hebben de garantie dat deze bedrijven op een onafhankelijke en onpartijdige manier worden gecontroleerd op de verschillende voorwaarden. Veehouders welke gecertificeerd zijn voor het Oer Hollandse Keurmerk IKB Nederland kunnen aan hun afnemende partij en de consument garanderen dat het vlees van onder andere de varkens, runderen, geiten schapen of konijnen onder maatschappelijk geaccepteerde leefomstandigheden is geproduceerd. De voorwaarden zijn opgenomen in IKB Nederland reglementen waarbij per diersoort de voorwaarden zijn vastgelegd.

Voedsel veiligheid en diergezondheid “ van zaadje tot carbonaadje”.

In de reglementen van IKB Nederland is geborgd dat wordt voldaan aan de normen van dierwelzijn, diergezondheid en voedselveiligheid. Voor alle diersoorten worden alle schakels “van zaadje tot carbonaadje” gecertificeerd, zodat consumenten zekerheid hebben over de kwaliteit van het voedsel. Veehouders sluiten met een onafhankelijke certificeerder een overeenkomst waarin ze verklaren zich te houden aan de voorwaarden van IKB Nederland. Een Centraal College van Deskundige stelt deze reglementen voor IKB Nederland vast. Het bedrijf Producert verzorgt voor een onafhankelijke en onpartijdige inspectie en certificering van deze bedrijven. IKB Nederland is naar ketenpartners en consumenten transparant over de certificering van deze bedrijven met dieren. Het is mogelijk dat veehouders voor een nog hoger kwaliteitsniveau kiezen op bepaalde onderdelen. Daarvoor heeft IKB Nederland keurmerken ontwikkeld welke onder andere verhoogde eisen stelt aan bijvoorbeeld de leefruimte van het varken, dat het voer vrij van genetisch gemanipuleerde grondstoffen of dat er extra afleidingsmaterialen voor de dieren zijn om mee te spelen.

Global Food Quality

Voor de internationale afzet van vlees heeft IKB Nederland keurmerken waarbij een extra borging is vereist. Een voorbeeld hiervan is de IKB Nederland module Global Gap ADD-ON. In dit keurmerk zijn aanvullende eisen opgenomen op het gebied van dierwelzijn, milieu, diergezondheid en verantwoording van antibiotica gebruik voor het leveren van vlees over de hele wereld. Hierdoor voldoet IKB Nederland aan de Global Food Quality( GFQ). Ook deze keurmerken worden door Producert geaudit en gecertificeerd zodat dit op een onafhankelijke manier wordt beoordeeld. De borging met Global Food Quality zorgt dat alle landen op de wereld vlees van IKB Nederland in hun winkels willen hebben liggen.

IKB Nederland welfare plus en scharrel

Veehouders welke varkens, runderen, schapen, geiten of konijnen op hun bedrijven hebben kunnen daarnaast produceren onder IKB Nederland Welfare Plus te houden. Extra ruimte voor de dieren is in dit keurmerk hierin belangrijk, maar ook meer speelgoed voor de dieren is een voorwaarde. Deze dieren hebben een beter leven. Een andere module voor meer dierwelzijn is IKB Nederland Scharrel. Dieren geproduceerd onder deze omstandigheden worden gehouden op bedrijven waar ze kunnen scharrelen. IKB Nederland Scharrel is het top product op het gebied van dierwelzijn in de voedselproductie voor de Nederlandse consument. Slagers die IKB Nederland Scharrel Vlees verkopen kunnen u hun certificaat tonen wat garandeert dat het vlees “ echt Scharrel” is.

Wanneer u consument of veehouder vragen heeft over IKB Nederland of als veehouderij bedrijf u wilt aanmelden voor deelname aan het kwaliteitskeurmerk IKB Nederland, dan kunt u contact opnemen met IKB NEDERLAND via telefoonnummer 088 018 04 60.