Published On: 5 maart 2021

Uitsluiting voor het Beter Leven keurmerk, check uw aanvoer!

Wanneer u deelnemer bent aan het Beter Leven keurmerk bent u verplicht bij elke levering varkens die u ontvangt te checken of het UBN waar de varkens vandaan komen Beter Leven waardig is. Dit dient u te checken in het register van het Beter Leven keurmerk, dit register kunt u terug vinden op de website van het Beter Leven keurmerk.

Volgens artikel T00A.1 van het Beter Leven keurmerk varken 1 ster reglement dienen namelijk alle aangevoerde varkens afkomstig te zijn van bedrijven welke gecertificeerd zijn voor het Beter Leven keurmerk varken 1 ster. Wanneer u varkens aanvoert van een bedrijf dat niet gecertificeerd is voor deze scope hangt hier de sanctiezwaarte “uitsluiting” aan vast. U word dan voor 12 maanden uitgesloten voor deelname aan het Beter Leven keurmerk.

Het kan namelijk zo zijn dat het bedrijf waar u aanvoer van krijgt bijvoorbeeld is afgemeld door zijn ketenregisseur bij Stichting Beter Leven, het bedrijf wordt dan per direct niet meer in het register vermeld tot hij opnieuw aangemeld wordt door een evt. nieuwe ketenregisseur. Alle leveringen in deze periode worden aangemerkt als niet Beter Leven waardige varkens.

Een andere mogelijkheid is dat het bedrijf waar u van aanvoert niet meer gecertificeerd is door openstaande sancties.

Het is dus uitermate belangrijk dat de aanvoer voor elke levering van varkens gecheckt word om uitsluiting te voorkomen.