Published On: 23 oktober 2020

Op inspectie met Jan

Hoe gaat die inspectie nou eigenlijk in zijn werk? Dat leggen we graag even uit, met als voorbeeld een inspectie met één van onze inspecteurs.

S ‘ochtends krijgt Jan de planning voor die dag in zijn TomTom toegestuurd, daarin staat precies hoelaat hij bij welke inspectie moet zijn en welke soort inspectie hij moet uit voeren. Deze planning word gemaakt op kantoor. Eenmaal aangekomen op locatie stelt Jan zich voor (tegenwoordig zonder handdruk i.v.m. Corona), en legt uit voor welk keurmerk de klant zich heeft aangemeld. Daarna kan de inspectie beginnen.

Jan vraagt voorgaand aan de inspectie áltijd welke extra modules of keurmerken meegenomen moeten worden.

Eenmaal door de hygiënesluis controleert hij alle fysieke punten uit de reglementen van de gewenste keurmerken. Bijv. plattegrond, hoeveelheid Lux in de stal, aanprikdatum medicijnen, geldigheid brandblussers etc. Ook neemt hij een watermonster mee wanneer de boer dit wenst.

Nadat alles gecheckt is en genoteerd is op het klad formulier word het fysieke gedeelte afgerond, en is het tijd voor het administratieve gedeelte. Dit controleert Jan door in te loggen in het portaal van IKB Nederland. Hier hebben de boeren alle benodigde documenten onder 1 dak, en als er dan toch nog dingen missen kunnen ze die hier ook uploaden. Veel boeren ervaren dit als een gemak.

Als Jan zijn rapport op zijn laptop ingevuld heeft, en direct verstuurd heeft naar kantoor, is het tijd om naar de volgende boer die in zijn planning staat te gaan. Het rapport zal op kantoor nog door een certificeringsproces worden gehaald, waarna het zal worden afgerond. Als er geen afwijkingen zijn ontvangt de veehouder een certificaat. Deze is dan in zijn portaal terug te vinden.