In Nederland moeten alle paarden geïdentifeerd zijn als ze 6 maanden oud zijn. Dit identificeren gebeurt door middel van een paspoort en een transponder (chip). In het paspoort moet het gebruik van medicijnen en de inentingen worden bijgehouden. Ook wordt in het paspoort aangegeven of het paard geschikt is voor humane consumptie, wat inhoudt dat het paard geslacht mag worden en het vlees door mensen gegeten mag worden.

Binnenkort is het mogelijk om alle gegevens van je paard bij IKB Nederland te registreren. Op die manier heb je alle gegevens overzichtelijk op een rij. Zo worden identificatie, eigenaarsgegevens, inentingen, gezondheid en medicijngebruik bijgehouden. Deze gegevens kun je online inzien en zo hoef je dus niet langer door het paspoort te bladeren om informatie op te zoeken en weet je zeker dat alles correct staat genoteerd.

Daarnaast heeft IKB Nederland een certificaat ontwikkeld voor paardenhouders. IKB Nederland staat voor een goed dierenwelzijn in de dierhouderij. Met het certificaat IKB Nederland Paard toont u als dierhouder aan dat dierenwelzijn, diergezondheid en eventueel voedselveiligheid geborgd is. Om dit certificaat te kunnen behalen moet voldaan worden aan de voorwaarden die staan beschreven in het reglement IKB Nederland paard (het reglement verschijnt binnenkort op de website).

 

Gijs: eigenaar paardenmanege in Drenthe:
“Met het certificaat IKB Nederland Paard toon ik aan dat ik mijn zaakjes goed voor elkaar heb naar mijn klanten” .